UITVOERENDEN

mezzosopraan
ROSINA FABIUS

Rosina Fabius is als klassiek zangeres opgeleid in Utrecht en Wenen. Zij is internationaal actief en zingt zowel in kleine ensembles, op het operatoneel en als soliste in gezongen verhalen (oratoria). Haar ultieme doel als zangeres is met haar stem verhalen te laten doordringen in de harten van haar toehoorders, en door deze gedeelde ervaring mensen met elkaar te verbinden. Met het Utrechts Requiem laten we verhalen klinken van levensechte mensen, in het hier en nu. Hun inspirerende levensverhalen vormen een bron van kracht en levensenergie. Met muziek als katalysator draagt Rosina graag bij aan de verspreiding en vermenigvuldiging van deze energie.

sopraan

MARIA GOETZE

Maria Goetze studeerde klassiek zang aan het conservatorium van Rotterdam (Codarts) en Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Utrecht. Maria zingt in verschillende professionele kamerkoren en ensembles. Zij is lid van het succesvolle a cappella ensemble Wishful Singing en zingt daarnaast geregeld in het Amsterdam Baroque Choir, het Nederlands Kamerkoor en het Laurens Collegium. Als soliste zingt Maria een breed repertoire, van muziek uit de renaissance en de barok (o.a. Monteverdi, Bach) tot hedendaags klassiek (o.a. Reich). Sinds 2022 volgt Maria naast haar werk als zangeres een masteropleiding tot geestelijk verzorger aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze ziet uit naar haar deelname aan het Utrechts Requiem, omdat het project twee van haar grote liefdes samenbrengt: muziek en verbinding tussen mensen.

BARITON

GULIAN VAN NIEROP

Bariton Gulian van Nierop studeerde zang bij de IJslandse tenor Jón Þorsteinsson, aan het Utrechts Conservatorium. Hij behaalde cum laude zijn Bachelor Diploma in Zang en Koordirectie. Daarna vervolgde hij zijn opleiding privé bij de Vlaamse zangpedagoog Teun Michiels en bij vermaarde baritons als Sinan Vural en Marcel van Dieren. Sindsdien heeft Gulian zich ontpopt tot een veelzijdig zanger en muzikant. Zo treedt hij regelmatig op als solist in oratorium-producties en als freelance ensemblezanger. Hij was ook een van de oprichters van het Olga Vocal Ensemble, een succesvol vijfkoppig a cappella ensemble.  Maar ook op operatisch vlak laat hij zich graag gelden, onlangs nog als Zurga, de hoofdman van De Parelvissers van Bizet en als Alfio in Mascagni’s Cavalleria Rusticana. Verder bezit Gulian een bachelor in de Biomedische Wetenschap. Als dirigent is hij aangesteld als artistiek leider van kamerkoor Vocalise te Ede.

MEZZOSOPRAAN

HELENA VAN HEEL

De van origine Zweedse mezzosopraan Helena van Heel heeft een repertoire dat zich uitstrekt van barok tot hedendaagse muziek en ze wordt geprezen om haar natuurlijke puurheid, zowel vocaal als expressief, die ze etaleert in zowel de grote oratoria als in kamermuziek, liedrecitals en muziektheater. Helena nam deel aan producties met het Orkest van de Achttiende Eeuw, Nederlands Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Symfonieorkest Vlaanderen, Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest, Phion en trad op en met het New European Ensemble, Asko | Schönberg Ensemble, Rietveld Ensemble en Corelli Consort Tallinn. Verder was ze te horen bij Donaueschinger Musiktage, Gergiev Festival en Holland Festival. Sinds 2020 is Helena artistiek leider van Stichting Noorderklank.

 

TENOR

JONATHAN PLOEG

De tenor Jonathan Ploeg groeide op in een muzikaal gezin en werd gaandeweg enthousiast voor het zanginstrument. Hij studeerde vervolgens zang en koordirectie bij resp. Jón Thorsteinsson en Rob Vermeulen. Als zanger zong hij verschillende opera en oratorium werken. Tijdens en na zijn studie heeft hij een tijd een aannemersbedrijf gehad. Daarnaast zingt Jonathan sinds september 2013 vast in Olga vocal ensemble, waarmee hij succesvolle tournees naar Frankrijk, IJsland en Amerika maakte. Als dirigent wordt Jonathan regelmatig ingeschakeld om repetities waar te nemen. In september 2013 richtte hij samen met zijn broer en musicus Imre Ploeg het inmiddels bekende kamerkoor JIP op. Momenteel werkt Jonathan als zanger, dirigent, zuurdesembakker en zakelijk leider in de kunsten.

SOPRAAN

INGRID NUGTEREN

Sopraan Ingrid Nugteren kreeg zanglessen van o.a. Jón Thorsteinsson op het Utrechts Conservatorium. In 2013 behaalde ze haar Master en vervolgde haar opleiding aan het Lichtenberger Institut te Duitsland.  Ze geeft zanglessen, zingt in professionele koren en nam sopraan solo’s in oratoria van Mendelssohn, Haydn, Brahms, Dvorák en Händel voor haar rekening.

bariton

JEROEN SPITTELER

Jeroen Spitteler is zanger, dirigent en componist. Hij is actief als solist en ensemble-zanger bij onder andere Cappella Amsterdam, de Nederlandse Bachvereniging, Cappella Pratensis en Studium Chorale. Het repertoire waarmee hij zich als zanger en dirigent bezighoudt, loopt van de vroege middeleeuwen tot aan muziek waarvan de inkt maar net droog is, en van a-capella koormuziek tot werken voor koor en orkest. In de afgelopen jaren is hij naar buiten getreden als componist van zowel vocale als instrumentale werken.Na zijn studie Klassieke Talen studeerde Jeroen koordirectie bij Daniël Reuss aan het Conservatorium van Amsterdam. Daaropvolgend studeerde hij solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Sasja Hunnego en werd jarenlang gecoacht door Marcel Reijans.Hij is mede-initiatiefnemer van Couleur Vocale,  vaste dirigent van het Basilius vocaal ensemble, Photonen vocaal ensemble te Amsterdam, Midsummer Ensemble, Les Dames Vocales en Ensemble Hermes.

TENOR

DIERICK AARTSEN

Tenor Dierick Aartsen begon zijn muzikale carrière op 7 jarige leeftijd met de cello. Na een studie muziekwetenschappen en Russisch aan de UvA begon hij in 2018 met klassieke zang aan het conservatorium van Utrecht bij Dobrinka Yankova. Sinds 2022 volgt hij ook lessen bij Xenia Meijer, en vanaf 2023 studeert hij ook bij haar Oude Muziek op het conservatorium van Amsterdam. Inmiddels is Dierick actief bij een aantal verschillende koren waaronder het Bachkoor Holland en het Helsinki Chamber Choir. Ook zingt hij in kleinere bezettingen, als lid van het ensemble FONOS. Dierick treedt ook regelmatig solistisch op (onder andere bij verscheidene Bachcantates, als evangelist bij de Johannes passie, of Mozart requiem). Naast zijn passie voor oude en Slavische muziek voert Dierick ook graag nieuwe muziek uit in allerlei verschillende en experimentele constellaties. 

CONTRABAS

JELTE VAN ANDEL

Jelte van Andel studeerde contrabas aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jean-Paul Everts, Knut Guettler en Hein van de Geyn. In zijn master legde hij zich toe op hedendaagse muziek en improvisatie. Jelte was bassist van het Maarten Altena Ensemble (later Ensemble MAE) en is momenteel als speler en curator betrokken bij het Utrechtse collectief voor eigentijdse muziek Postland. Hij speelt daarnaast bij Asko|Schönberg, Het Balletorkest, Alamo Race Track en Awkward I. Tevens is Jelte als componist, performer en maker betrokken bij diverse muziektheater- en dansproducties. Op dit vlak werkte hij onder andere samen met Tg Knars, Boukje Schweigman, Jakop Ahlbom en de Peergroup.

MUZIEKCOLLECTIEF

POSTLAND

Postland is een Utrechts muziekcollectief dat sinds 2020 bestaat. Het collectief richt zich op het programmeren en uitvoeren van actuele, hedendaagse klassieke muziek. De vijf musici van Postland bewegen zich al enige tijd in de toplaag van de brede Europese hedendaagse muziekscene, maar zijn ook geworteld in andere muziekgenres zoals klassieke muziek, improvisatie, wereldmuziek en pop. Ze werken regelmatig met muziekgroepen als Asko/Schönberg, Slagwerk Den Haag en Alamo Race Track. Voor Utrechts Requiem 2023/24 bestaat Postland uit: Jellantsje de Vries – viool en altviool, Lars Wouters van den Oudenweijer – klarinetten en Jelte van Andel – contrabas. Als gast musicus: Robbrecht van Cauwenberghe – accordion.

KLARINET

Lars Wouters van den Oudenweijer

Lars Wouters van den Oudenweijer studeerde bij Walter Boeykens aan het Rotterdams Conservatorium en vervolgde zijn studie, mede dankzij het Fulbright beurzenprogramma, bij Charles Neidich aan The Juilliard School te New York. Hij behaalde eerste prijzen bij diverse internationale concoursen. In 1999 debuteerde Lars succesvol in het Concertgebouw te Amsterdam in de serie ‘Jonge Nederlanders’ en verzorgde in de ‘Rising Stars’ Concertserie solo optredens in New York en op de grote Europese concertpodia. Hij wordt gezien als een internationaal veelzijdige klarinettist. Als solist speelde hij in binnen- en buitenland met oa  Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Amsterdam Sinfonietta. Hij kreeg in 2003 de Edison voor zijn debuut-cd in de categorie ‘Young Master’ en zijn opname van ‘Tuireadh’ van J. MacMillan werd door BBC Music Magazine bekroond met de ‘Five Star Concerto Choice’ in september 2014.

VIOOL

Jellantsje de Vries

Jellantsje de Vries is één van de meest veelzijdige violisten van haar generatie. Haar liefde voor nieuwe muziek, muziektheater en andere disciplines heeft tot samenwerkingen geleid met meerdere componisten en kunstenaars. Sinds ze in 2012 haar studie cum laude afrondde bij Vera Beths aan het Conservatorium van Amsterdam is ze een veel gevraagd violiste bij het ASKO/Schönberg Ensemble, het DoelenEnsemble en het New European Ensemble. Daarnaast is ze vast lid van ensembles als Oerknal, het Herz Ensemble, het Luna Kwartet en Postland en vormt ze een duo met pianist Bobby Mitchell waarmee ze in 2021 een cd heeft uitgebracht met de naam Kraakhelder. Zowel als solist als als kamermusicus heeft ze verschillende wereldpremières uitgevoerd van componisten als Louis Andriessen, Klaas de Vries, Jan van de Putte, Kate Moore, Trevor Grahl, Wilbert Bulsink en nog vele anderen.

accordeon

Robbrecht van Cauwenberghe

Robbrecht van Cauwenberghe bespeelt de bajan, een Russische variant van de knopaccordeon. Door zijn unieke instrument en virtuositeit wordt hij regelmatig gevraagd voor concerten en muziektheaterproducties in binnen- en buitenland. Hij was recent te horen in o.a. Festspielhaus Baden-Baden, Philharmonie Luxembourg, Bachfestival Dordrecht, Konzerthaus Wien, Gent Festival van Vlaanderen en in verschillende Nederlandse concertzalen en theaters. In de zomer van 2021 debuteerde hij als solist bij het Stift Festival Orchestra met het dubbelconcerto Sieben Worte (Sofia Gubaidulina) naast David Cohen, solo-cellist van het London Symphony Orchestra. Verder speelde hij in producties van o.a. De Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck, Festival Dag in de Branding, Muziekzomer Gelderland en Holland Opera. Sinds seizoen ’21-’22 is hij vast lid van het Amsterdamse Oorkaan Ensemble waarbij hij theatrale concerten maakt voor een jong publiek. Robbrecht studeerde bajan aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij An Raskin en aan de Kunstuniversität Graz bij Janne Rättyä. Verder volgde hij een studie muziekwetenschappen aan de Universiteit Leuven waar hij zijn bachelor behaalde met de graad Magna cum Laude.

COMPONIST

JOOST KLEPPE

Joost Kleppe legt zich toe op het componeren van vocale en theatrale muziek. Hij schrijft zowel voor klassieke ensembles zoals het Nederlands Kamerkoor als voor zingende acteurs zoals Loes Luca. Kenmerkend voor zijn werk is een licht-schrijnende weemoed, een speelse ritmiek en een verwantschap met muziek uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten. In 2022 bracht Joost Kleppe een liedjesalbum uit op eigen  teksten: Engel aan mijn bed.

COMPONIST

Lucas Wiegerink

Lucas Wiegerink is een veelzijdig componist die zich laat inspireren door beeldende kunst, literatuur, geschiedenis en wetenschap. In zijn muziek zijn invloeden te horen van oude muziek, jazz en wereldmuziek en regelmatig integreert hij elektronica in zijn werken. Lucas heeft een grote liefde voor muziektheater, waarin hij altijd op zoek is naar echte verwevenheid van de verschillende disciplines. Zijn werken worden uitgevoerd op festivals in binnen- en buitenland en door ensembles als het Nieuw Ensemble, het Nederlands Kamerkoor, Ensemble Electra, het Nederlands Studenten Kamerorkest, het Ricciotti Ensemble, Orkest De Ereprijs en The Choir of the Cathedral Church of St John the Divine uit New York City. Ook meesterpianist Severin von Eckardstein voerde muziek van hem uit. Voor De Wildernis van singer-songwriter Wende maakte hij de koorarrangementen.

COMPONIST

Primo Ish-hurwitz 

Primo Ish-Hurwitz (2001) studeerde compositie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Jeths en Meriç Artaç. Hij laat zich inspireren door vele stijlen en genres, met een speciale liefde voor 20e-eeuwse romantiek. In 2022 behaalde zijn werk ‘Listen’ voor sopraan Laetitia Gerards en ensemble de gedeelde eerste prijs op de International Alba Rosa Viëtor Composition Competition. In hetzelfde jaar ging concerttour ‘Toonzetters’ in première, een initiatief van Ish-Hurwitz waarin hij een portret schetst van 20 componisten van zijn generatie. Onder meer het NRC prees de voorstelling als “een project dat in de toekomst wellicht historisch zal blijken”. Werken van Ish-Hurwitz zijn regelmatig te horen in onder meer het Muziekgebouw aan ‘t IJ, het Concertgebouw, De Doelen, TivoliVredenburg en het buitenland. Voor Amsterdam Sinfonietta arrangeerde Ish-Hurwitz onlangs de onvoltooide 10e Symfonie van Mahler.

COMPONIST

Monique krüs

Componist Monique Krüs richt zich voornamelijk op vocale en muziektheatrale werken. Zij studeerde solozang aan het Mozarteum in Salzburg en was verbonden aan het Operahuis van Essen. Ze zong hoofdrollen in onder andere Traviata, Entführung, Rake’s Progress en nam deel aan vele wereldpremières. Als componist is zij autodidact. Ze schreef onder andere voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Impuls Festival für neue Musik, Valletta Culturele Hoofdstad van Europa, International Vocal Competition Den Bosch, en schreef en produceerde veel muziek voor televisie. Haar opera Anne & Zef (2015) over Anne Frank i.o.v. het Nederlands Philharmonisch Orkest ging o.a. in Rome, Beijing, Bielefeld en Hong Kong. Op dit moment werkt zij aan een opera voor de Reisopera, première oktober 2024.

LIBRETTIST

Herman van Tongerloo

Herman van Tongerloo is al vanaf de jaren 80 componist/liedtekstschrijver en uitvoerend muzikant  (zang, saxofoon). Daarnaast schreef hij musicals en liedjesprogramma’s onder andere voor de Zuilense Fanfare. In 2016 won hij de  eerste prijs voor de ‘beste Utrechtse smartlap’. Als dichter heeft Van Tongerloo drie bundels uitgegeven. In 2022 toerde hij rond met zijn band Stadsgenoten met een programma over bekende Utrechters in het kader van Utrecht 900. Het nieuwe programma ‘Gemis’ heeft net de try out achter de rug. In 2022  schreef hij  binnen het schrijverscollectief met Arthur Japin, Ronald Giphart en Manon Uphoff een onderdeel van de Utrechtse Stadscantate. Voor de concertreeks  ‘Van mijn hand’ van het Prisma Trio, over Paul Wittgenstein schreef hij verbindende teksten in de vorm van brieven en gedichten. Over zijn werk voor Kanaries  zegt hij:  ‘het schrijven van gedichten/liedteksten gebaseerd op de  levensverhalen hebben  voor mij een bijzondere aantrekkingskracht. Het  zijn zoektochten naar de kern van iemands persoonlijkheid’.

ARTISTIEKE LEIDING

ELLEN BLOM

Ellen Blom is filmmaker en werkt daarnaast als psychodramatherapeut in de GGZ. In haar werk krijgt zij te maken met indrukwekkende verhalen. Het is de veerkracht van mensen die haar raakt, hun kracht om ondanks alles betekenis te geven en een voor hen zinvol leven op te bouwen. Dit bracht Ellen ertoe om een ​​concept te bedenken waarbij deze mensen een stem krijgen; een symfonie van hoop, een verhaal dat troostend en helend is voor het publiek en voor henzelf. Muziek is de kortste weg naar het hart! Elk project kiest zij een nieuw perspectief. Dit keer; kanaries in de kolenmijn; de klokkenluiders van onze samenleving die ons door middel van hun verhalen iets vertellen over hoe wij met elkaar omgaan. STUT theater, dat al jaren werkt met de verhalen van ‘gewone’ Utrechters  was daarbij een belangrijke inspiratiebron.